نقش سناریوهای تغییر اقلیمی در تصمیم گیری برای آینده
در سالهای گذشته، در اخبار، فیلمهای سینمایی و حتی صحبتهای روزمره عامه مردم، تغییرات اقلیمی و عواقب آن به وضوح خود نمایی میکنند. جالب این است که در سالهای 1970 میلادی، همه جا صحبت از سرمایش جهانی و قحطی و سختی زندگی ناشی از سرمایش جهانی بود؛ اما امروزه غالبا از گرمایش جهانی و عواقب آن صحبت میشود.
نکته مهم این است که در واقع این دو اصطلاح، صحت علمی کافی را ندارند؛ و باید از "تغییرات اقلیمی" استفاده کرد. به منظور تعریف تغییرات اقلیمی، ابتدا باید اقلیم را تعریف کرد. به عنوان تعریفی ساده میتوان گفت که اقلیم به آب و هوای پایدار در یک منطقه گفته میشود که در طی سالیان متمادی آن منطقه، با داشتن آن خصوصیت شناخته میشود. به عنوان مثال، اقلیم شمال کشور، معمولاً مرطوب است. اقلیم مناطق زاگرس سرد و خشک محسوب میشود و اقلیم کویر لوت، گرم و خشک معرفی میشود.
اما تغییرات اقلیمی منجر به تغییر در آنچه که به عنوان اقلیم معمول یک منطقه می شناسیم، میشود و البته به همین ختم نمیشود. افزایش رخدادهای شدید اقلیمی، مثل ثبت رکوردهای جدید از گرمترین و سردترین ماه ها، افزایش سیل و توفان و ... از جمله روندی است که سیاره ما با تغییرات اقلیمی، با آنها روبه رو خواهد شد.
طبق نظر دانشمندان، مهمترین عامل تغییرات اقلیمی افزایش تولید گازهای گلخانهای است که آن هم در فعالیتهای بشر ریشه دارد. ما برای پیشرفت اقتصادی و افزایش رفاه خود، هر روز به صورت تصاعدی گازهای گلخانه ای بیشتری تولید میکنیم. از طرفی جمعیت بشر بیشتر از توان برد سیاره زمین است و همین عاملی است که منجر به هم افزایی تولید گازهای کربن میشود.
در راستای مبارزه با این تغییرات اقلیمی، باید بتوان آن را رصد و بررسی کرد. به همین منظور سازمانهای جهانی که با دانشمندانی از سراسر کره زمین همکاری دارند، اقدام به بررسی تغییرات اقلیمی میکنند و در نهایت سعی بر پیش بینی این روند دارند. از آنجایی که پیش بینی آینده به صورت قطعی نیست، دانشمندان دست به ابداعاتی در این زمینه زدند. یکی از این موارد "مدل های گردش عمومی" و دیگری "سناریوهای اقلیمی" است. که در این مقاله، در مورد سناریو های اقلیمی توضیحات سادهای ارائه خواهد شد.
هیئت بین الدول تغییرات اقلیمی (Intergovernmental Panel on Climate Change یا به اختصار IPCC) از آن سازمانهای معتبر جهانی است که در این راستا فعالیت میکند و هر چند سال، یکبار، بر اساس شواهد و مطالعات صورت گرفته اقدام به ارائه پیشبینیهایی دورهای میکند. پیشبینیهایی که در هر دوره، معرفی میشوند را تحت عنوانهای IPCC1، IPCC2، IPCC3 و... معرفی میکنند و تا کنون شش دوره پیشبینی ارائه شده است. در هر دوره، پیشبینیهای مختلفی بر اساس رفتار بشر ارائه میشود که طیفی از خوشبینانهترینها تا بدبینانهترینها را در بر میگیرد. این مجموعه پیشبینیها که در هر دوره ارائه میشود را سناریوهای تغییر اقلیمی گوییم.
به بیانی علمی تر، سناریوهای تغییر اقلیمی، تصاویری از آینده محتمل اقلیم کره زمین هستند که بر اساس فرضیات مختلف درباره تغییرات در میزان انتشار گازهای گلخانهای، رشد جمعیت، توسعه اقتصادی و تکنولوژی و دیگر عوامل مؤثر بر اقلیم کره زمین، ایجاد میشوند. این سناریوها به دانشمندان، مدیران و تصمیمگیرندگان کمک میکنند تا عواقب مختلف تغییر اقلیم را برای محیط زیست، انسان و جوامع انسانی و سایر اشکال حیات بررسی کرده و راهکارهای کاهش، تطبیق و کنترل آن را طراحی کنند.
سناریوهای تغییر اقلیمی بر اساس دادهها و مدلهای علمی اقلیمی ارائه میشوند که با استفاده از روشهای ریاضی و آماری، رفتار و تعامل اجزای سیستم، اقلیم را شبیه سازی میکنند. این مدلها با استفاده از دادههای مشاهداتی از دما، انواع بارش، باد، ابر، برف، یخ، اقیانوس، زمین و دیگر عوامل مرتبط با اقلیم، معادلات ریاضی خاصی را به دست آورده و پیشبینیهایی از تغییرات اقلیم در آینده ارائه میدهند. لازم به ذکر است که هر کدام دارای میزان عدم قطعیت و احتمال خود هستند. این عدم قطعیت ناشی از ناهمگونی داده ها، نقص مدلها، ناشناخته بودن تمام عوامل مؤثر و تنوع فرضیات است. لذا سناریوهای تغییر اقلیمی نباید به عنوان پیش بینی های قطعی در نظر گرفته شوند، بلکه به عنوان احتمالات مختلف از آینده محتمل اقلیم که بر اساس دانش علمی موجود تهیه شده اند، مورد استفاده قرار گیرند.
جهت دسترسی به سناریوهای تغیر اقلیمی در دوره های مختلف، میتوانید به سایت https://www.ipcc.ch مراجعه کرده و اطلاعات بیشتری کسب کنید.